Prirodni i sintetički kanapi

Vrste kanapa:

a)   Manila – Manila je vrsta vlakna dobijena od listova Abake (Musa textilis), iz porodice  banana. Uglavnom se koristi za pravljanje kanapa i jedna je od najdugotrajnini  prirodnih vlakana posle konoplje. Manila je grubo vlakno braon boje skoro isto na  izgled i dodir kao kokosov orah.
b)  Sisal – je dobro za pravljenje užadi zbog svoje jačine, izdržljivosti, istezanja i afinitetu  prema nekim bojama, a takođe je i otporan na raspadanje u slanoj vodi. Sisal užad i  konopci su široko rasprostranjeni u mornarici, poljoprivredi i industriji. Ova vlakna su  glatka, prava i žuta, a mogu biti duga i kratka.
c)   Najlon – Obično je bele boje, ali je svaka boja moguća. Na dodir je gladak i lako se  namotava. Ne pluta po vodi i od sintetičkog je vlakna.
d)  Polipropilen – je najčešde žut iako je svaka boja moguda. Često se koristi u mornarici  jer pluta po vodi. Nekada ga je teško vezati jer je krut i krt. Polipropilen je sintetičko vlakno.

Neke od prednosti i mana sintetičkih kanapa

Prednosti:

  • Poboljšana otpornost na nagrizanje
  • Bolja UV – otpornost
  • Lakši su
  • Dužina se ne menja toliko pri kvašenju
  • Otpornost na truljenje

Mane:

  • Neki sintetički kanapi ne drže dobro čvorove
  • Klizaviji su
  • Tope se kada se zagreju
  • Više se istežu nego prirodni kanapi

Koristi predenog kanapa:
1.  Odbija vodu
2.  Može da izdrži veliki napor
3.  Može da se napravi upletka uobičajenim metodama

Koristi pletenog kanapa:
1.   Lako se stavlja na kotur i vezuju čvorovi
2.   Klizi (dobar je za laso)
3.   Dekorativni čvorovi

Kako održavati kanap

a)  Održavajte kanap čistim
b)  Uvek zamotajte kanap pre nego što ga odložite
c)   Mokar kanap osušite pre zamotavanja
d)  Vratite kanap na svoje mesto

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s